Založ si blog

otazky o slovenskej demokracii

co je to demokracia? jej definicia? jej chapanie? jej vyznamovy zmysel? existuje vobec v praxi? ak ano, tak kde a preco? existovala v minulosti? moze vobec niekedy existovat? ake su vnutorne a vonkajsie znaky demokratickeho statu?

 

v diskusii sa objavuju nazory implikujuce ze demokracia je takmer vsade inde len na Slovensku nie, ovsem nie je jasne co si kto pod pojmom „demokraticky stat“ predstavuje a na zaklade akych kriterii sa Slovensko hodnoti.

 

dokonca nazory : v demokracii nemusia byt tajne sluzby statu. naozaj? ani tie pracujuce vnutri stau ? ani tie pracujuce smerom von? Existuje nejaky stat ktory nema svoje vlastne tajne sluzby, informacne sluzby alebo rozne inak nazvane zlozky policie? Ja taky stat nepoznam, kazdy ma niekolko tychto tajnych a netajnych sluzieb, dokonca su tie jednotlive zlozky nezavisle a vysetruju sa navzajom. A su staty ktore museli dovolit aby vnutri nich operovali aj tajne sluzby inych statov pripadne len jedneho specifickeho statu.

 

objavil sa nazor ze v demokracii nie su potreben ziadne tajne dokumenty nic co by spadalo pod termin „TOP SECRET“. Fajn, kedy taky stat existoval a kde taky stat existuje teraz?

 

Nemam nic proti tomu aby Slovensko slo prikladom celemu svetu a bolo v tomto prve a viedlo nas do svetlejsieho zajtrajsku. Ale co by sa stalo v realite ? Je aj vnutri aj vonku dost sil ktore nas chcu ukradnut a rozkradnut so vsetkym. Nie ze by existencia tajnych sluzieb tomu dokazala doteraz nejak vyraazne branit, ale este stale zatial existujeme ako samostatny stat – alebo aspon ako iluzia samostatneho statu, a existujeme ako narod, aj ked to skor moze byt parodia na narod. Ale sme, zatial, a kym sme, tak sa mozme zmenit k lepsiemu. Ked nebudeme, tak kto bude zlepsovat co ? Kde nic nie je ani cert neberie ?

 

Treba si klast otazky a hladat odpovede na temu : preco nie je Slovensko demokratickejsie ako zvysok planety ? preco sa Slovensko nevzda bez odporu? Preco nezrusime tajne sluzby?, nespalime spisy top secret? a nezrusime nutnost previerok nasich politikov ? nakoniec naco nam nasi politici ? Ved sa chceme odovzdat bez odporu ?

 

Padaju tiez nazory : preco preverovat Kisku? Vraj a kto preveri Fica? Nuz a ked je Fico premier, tak hadam uz nie je prevereny davno? Fico siel do tychto volieb prevereny.

Z dalsich kandidatov snad niektori uz boli kedysi prevereni tiez, ak zastavali vysie politicke funkcie ? Otazka je aku casovu platnost maju take previerky? Platia na vecne veky a nikdy inak?, Alebo su tie previerky povinne periodicke, ako meranie vyfuku na aute?

Ak politik na niekolko rokov zmizne z aktivity a potom sa vrati, musi byt prevereny znovu?

 

Temy ktore sa tykaju idealnej spolocnosti, idealneho zriadenia statu, idealnej politiky su velmi zaujimave a ked utichnu tieto volby, tak sa k nim rad vratim, teraz sa treba sustredit na aktualnu situaciu.

Temy ako ktora sekta je nebezpecna a preco ? Su rozne ine organizacie, politicke smery, rozne nabozenstva nebezpecne ? mali tiez spadat pod termin sekty ? mali by byt vysetrovane a zakazane? Ktore ano ? Ktore nie? Kto o tom rozhodne? Ake su kriteria?

 

Privedie nas to zase oblukom nazad k tej zakldanej otazke co je demokracia?

 

Vlada vacsiny nad mensinou? Vlada mensiny nad vacsinou? Musi sa 100% zhodnut, inak

ako sa vravi u susedov : Pres to vlak nejede ?

Ale ako s tym v praxi? Staci jeden jedinec ktory si postavi hlavu a bude proti a uz : zadny vlak nikdy nikam nejede. Alebo sa taky jedinec vyluci z hlasovania? teda vyluci sa kazdy kto nesuhlasi? Kapitulujeme na princip – ak je za 51% tak to plati?

Cize sme nazad, 30% si nejalko kupi alebo zmanipuluje potrebnych dalsich 21% a uz je domokraticky rozhodnute?

A kto valstne vsetko hlasuje? Ved o dolezitych veciach hlasuje 90% takych co tomu vobec nerozumeju a ich to ani nezaujima. Je toto teda demokracia?

Aby som len tak stale hypoteticky, tak take slovenske: mozu o prohibicii hlasovat alkoholici? Ako sa na to pozera teoria demokracie?

 

otázka: Vstúpiš do môjho života? – čakanie na dievča ako si Ty

12.07.2014

Tak dlho – hľadal som usilovne čakal som príš dlho netušiac čo nájdem Ja iba viem, že je to otázkou času, ked niekoho miluješ ked niekoho miluješ cítiť to tak správne, tak horúco, tak pravdivo Ja potrebujem vedieť, či aj Ty to cítiš Možno sa mýlim, povedala by si mi ak príliš tlačím? moje srdiečko už kedysi bolo ranené tentokrát už [...]

otazka zvieracieho totemu: sova = mudrost ?

08.07.2014

SOVA ma pre cloveka predstavovat mudrost ako symbol a vzor, preco? ako? naozaj? ako si clovek sovu zobrazuje v ludovej tvorivosti? chape ju ako mudrost?, naprikald: Išla sova na tanec vyfintená veľmi pratala sa poza pec pratala sa dvermi. Keď ju vrabec uvidel hneď ho svrbí nôžka poď sovička na tanec skočíme si troška. Tančil vrabec strapatý tance samé nové postúpal on na [...]

otazka: kde hladat lasku? ako sa Laska s Bohom stavili

04.07.2014

Laska bola prvotna, este ked nebolo vobec nic len ziariaca energia lasky. Lasku tak nemal kto prijimat a zazivat a tak Laska z lasky stvorila Boha a ine nehmotne bytosti. Boh bol stvoreny so schopnostou tvorit prejektovat navrhovat a coskoro mal hlavu plnu napadov. A vraj stvori svet a utekal s tym hned za Laskou. Boh plny svojho bozskeho Ega predlozil projekt kde bude svet lasku nepotrebujuci. [...]

Salma

Nebránime Izrael, ale seba, tvrdia Jordánci po zostrelení iránskych dronov. Princezná Salma v tom prsty nemala.

16.04.2024 16:33

Obrázky na sociálnych sieťach ukazujú kráľa Abdalláha ako zradcu s izraelskou vlajkou. A o jeho dcére, princeznej Salme, pilotke vzdušných síl, sa šíria dezinformácie, že zostrelila šesť iránskych bezpilotných lietadiel.

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 54
Celková čítanosť: 150227x
Priemerná čítanosť článkov: 2782x

Autor blogu